onsdag 12 mars 2008

Johan Schück lyfter blicken utanför hönsgården


Svenskarna bär meningslös miljöbörda

Sverige står för bara 0,2 procent av världens utsläpp av växthusgaser och har redan minskat utsläppen med närmare en tiondel sedan 1990. Påskyndade svenska neddragningar blir dyra och ger heller ingen märkbar effekt på den globala uppvärmningen.

Detta är ingressen till Johan Schücks krönika i DN 7 mars. Bra, att någon är rakryggad nog att lyfta blicken över den egna hönsgården! Klimathotet är stort och kommer sannolikt att överskugga det mesta vad gäller politiska beslut framöver, och vi i Sverige liksom andra måste naturligtvis bidra på bästa sätt för att motverka klimatförändringen och mildra effekterna av den. Liksom i all annan planering gäller att få bästa möjliga effekt av varje satsad krona! I det sammanhanget är
Johan Schücks inlägg en välkommen signal till alla politiker som nu försöker kackla högst och vara mest radikaal - men inom den egna hönsgården.

Tänk dessutom om våra politiker kunde ägna sig mer åt generella styrmedel som utsläppsrätter/skatt på växthusgaser i stället för subventioner av tekniska lösningar som etanolbilar. Då engageras stora kreativa resurser i näringsliv och hos konsumenter.

Mindre klåfingrighet i detaljer alltså! Det gäller inte minst våra EU-politiker!

Läs gärna
Johan Schücks krönika: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=749678

/Lars


Inga kommentarer: