torsdag 6 mars 2008

Salix eller spannmål?

Svartrost hotar veteskördarna i Iran

Den farliga svampen sprider sig från Östafrika till Mellanöstern, så inleds ett alarmerande pressmeddelande från FAO.

Hur blir spannmålspriserna framöver? Redan innan meddelandet från FAO publicerades pekade prissignalerna uppåt för vete från de redan historiskt höga priserna... Visst är det en spännande tid för oss bönder! Själv funderar jag mycket på detta. Är det en mer långsiktig prisförändring vi har? Och vilka blir konsekvenserna? Själva har vi just beställt utrustning för att elda vår två år gamla spannmålspanna med flis i stället för havre, korn och vete. Tur att pannan redan är lämplig för flis!

Men vad ska vi göra med all salix som växer på en stor del av vår åkermark? Kanske är det dags att ta bort åtminstone en del av den och återgå till spannmål? Att ta bort salix är inget större problem och vi har ju själva en täckdikningsmaskin som vi legodikar med, för en omdikning får vi nog räkna med. Få andra alternativ verkar slå vete och maltkorn framöver, som det nu ser ut. Lönsamheten är det avgörande argumentet.

Den etiska diskussionen är mer komplicerad. Var är nu alla de som tidigare klagade på att de reglerat låga spannmålspriserna var till skada för utvecklingsländerna som därmed inte hade incitament att själva producera livsmedel utan köpte billig import? Nu hörs de inte. Nu klagas det på att höga spannmålspriser är problem för u-länderna??? Det var inte så länge sedan som den svenska åkermarken "varaktigt" skulle beskogas eller på annat sätt tas ur produktion. Till detta utgick ganska generösa bidrag (cirka 10.000 kr/ha). Det var då som jordbruksminister Mats Hellström (s) sa att bäst effekt hade detta i Skåne där ju den bästa åkerjorden finns och därmed effekten på spannmålsöverskottet skule vara störst. Tänk så förutsättningar kan förändras. Det är till och med så att när varje jordbruksutredning i modern tid har presenterats, så har förutsättningarna redan ändrats eller åtminstone strax efter.

Så, det blir nog mer spannmå framöver, även om den förbättrade lönsamheten till stor del äts upp av högre kostnader på insatsvaror som gödselmedel, växtskyddsmedel, utsäde mm. Alla ser de sin chans att ta ut mer...

Vad tycker du, som möjligen läser detta? Ge mig gärna en kommentar. Spannmål eller salix?

/Lars

Inga kommentarer: